Berat Gecesi, Şaban ayının 14'ünü 15'ine bağlayan gecedir. Kur'ân-ı kerîm, Levhilmahfûz’a bu gece indi. Allahü teâlâ, ezelde, hiçbirşey yaratmadan önce, herşeyi takdîr etti, diledi. Bunlardan, bir yıl içinde olacak herşeyi, bu gece meleklere bildirir. Rahmet kapılarının açılıp, duâların kabul olacağı dört geceden biridir. Resûlullah “sallallahü aleyhi ve sellem”, bu gece çok ibâdet ve duâ ederdi. “Allahümmerzuknâ, kalben takıyyen mineşşirki beriyyen lâ kâfiren ve şakıyyen.” duâsını çok okurdu. Şaban ayında oruç tutmak çok sevaptır.  

Hadîs-i şerîflerde buyuruldu ki: 

Şaban’ın on beşinci gecesi olunca, gecesini ibâdetle, gündüzünü de oruçla geçirin! O gece Allahü teâlâ buyurur ki: “Affedilmek isteyen yok mu, günahlarını affedeyim? Rızık isteyen yok mu, rızık vereyim? Derde müptelâ olan yok mu, sıhhat, afiyet vereyim? Ne isteyen varsa, istesin vereyim?” Bu hâl, imsak vaktine kadar devam eder.

Bu gece göklerin kapıları açılır, melekler, müminlere müjde verir, ibâdete teşvik ederler.

Berat gecesinde çok ibâdet edin! Yoksa kıyâmette pişman olursunuz.

Bu gece, salih akraba ile ilgisini kesen, büyüklenen ve ana babasına âsi olanlar affa uğramaz.

Cebrâil “aleyhisselâm” bana geldi. Kalk, namaz kıl ve duâ et! Bu gece, Şaban’ın on beşinci gecesidir, dedi. Bu geceyi ihyâ edenleri, Allahü teâlâ affeder. Yalnız, müşrikleri, büyücüleri, falcıları, hasisleri, alkollü içki içenleri, fâiz yiyenleri ve zina yapanları affetmez. ­ Bu yıl içinde doğacak her çocuk, bu gece deftere geçirilir. Bu yıl içinde öleceklerin isimleri, bu gece özel deftere yazılır. Bu gece herkesin rızkı tertip olunur. Bu gece herkesin amelleri [işleri] Allahü teâlâya arz olunur. ­ Berat gecesini ganimet, fırsat biliniz! Çünkü, belli bir gecedir. Şaban’ın 15. gecesidir. Kadir gecesi, çok büyük ise de, hangi gece olduğu belli değildir. Bu gece, çok ibâdet yapınız! Yoksa, kıyâmet günü pişman olursunuz!

Rahmet kapıları dört gece açılır. O gecelerde yapılan düâ, tevbe, red olmaz. Fıtr bayramının ve Kurban bayramının birinci geceleri, Şa'bânın onbeşinci [Berât] gecesi ve Arefe gecesi, [Kadr gecesi, bir çok hadîs-i şeriflerde bildirildiği için burada da bildirilmeğe lüzum görülmemiştir].

Bu gece yapılacak şeyler;

1- Uyumamak,

2- Kabristan ziyareti,

3- Kendimiz ve bütün mü’minler için istigfâr,

4- Ailesiyle merhametli konuşmak,

5- Adaletli davranmak,

6- Nemâz ve secde,

7- Çok düâ etmek,

8- Toprağa secde etmek,

9- Secdede istigfâr,

10- Peygamber efendimizin "aleyhisselam" secdede okuduğu düâ,

11- Peygamber efendimizin "aleyhisselam" nemâz sonrası düâsı,

12- Hayrlı düâ etmek,

13- Bu bildirilenleri başkalarına da öğretmek,

14- Güzel koku sürünmek,

15- İnatla-ısrarla düâ etmek,

16- Hamd ve şükr,

17- Rabbenâ ve Âmenerresûlü’yü çok okumak.

Kıyâmette pişman olmamak için, bu geceyi ganimet bilmeli, tevbe ve istiğfar etmeli, kazâ namazı kılmalı, Kur’ân-ı kerîm okumalı, Müslümanlara duâ etmelidir.  

Berât gecesini ganîmet, fırsat biliniz! Çünkü, belli bir gecedir. Şa'bânın onbeşinci gecesidir. Bu gece çok ibâdet yapınız. Yoksa, kıyâmet günü pişman olursunuz. Hadîs-i şerîf 

Makaleyi paylaş

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

otag1 otag2 Kayı 11 Kapak  otag iii